Για τις σοβαρές και εξαιρετικά έντονες επιπτώσεις μίας πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτικό του έγγραφο που διέρρευσε στην αγορά, την ώρα που κορυφώνεται η διαδικασία για το «κούρεμα».
«Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμός ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.
To έγγραφο υποστηρίζει πως ελληνικό χρεοστάσιο θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης.
Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν ένα «τείχος» σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.
Η ζημιά θα ήταν τεράστια και για την ΕΚΤ καθώς, υποστηρίζει το έγγραφο, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης ενώ θα εγείρονταν και υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18ης Φεβρουαρίου και διαβάθμιση «εμπιστευτικό».
Το Ινστιτούτο έχει εμφανιστεί αισιόδοξο πως η συμμετοχή στη διαδικασία θα είναι αρκετά υψηλή.
Υπενθυμίζεται πως το IIF, που αντιπροσώπευε την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών στις διαβουλεύσεις για το ελληνικό κούρεμα, έχει παροτρύνει σε όλους τους τόνους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο PSI -σημειώνοντας πάντως σε κάθε περίπτωση πως η τελική απόφαση για την εθελοντική διαδικασία ανήκει στον κάθε επενδυτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση της πορείας της διαδικασίας του PSI, η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να φθάσει στο 75% έως 80%.
Όπως σημειώνει ο αξιωματούχος, «η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's) είναι σχεδόν βέβαιη». Σε αυτήν την περίπτωση η συμμετοχή στο PSI θα φθάσει το 90% έως 95%, προσθέτει ο ίδιος.